Si do të dukeshin 7 pjesët e trupit të njeriut nëse do të ishin projektuar në mënyrë perfekte?

Ne në fakt përjetojmë dhimbje gjatë lindjes për shkak të mënyrës se si trupat tanë ndryshuan gjatë evolucionit. Në fakt, u deshën rreth 6 milionë vjet që njerëzit të arrinin këtu ku jemi sot, megjithatë ndryshimet që kaluam nuk na bënë të përsosur dhe trupat tanë kanë disa të meta në dizajn për të cilat mund të mos i dini.

Ne në Bright Side mësuam për disa nga të metat e dizajnit që ka trupi ynë dhe kuptuam se çfarë mund të bëhet që ata të bëhen përsosmëri e inxhinieruar.

1. Kocka e legenit

Foshnjat kanë koka të mëdha dhe ne në fakt kemi hapje të vogla të legenit. Kjo do të thotë se është një përshtatje shumë e ngushtë që koka të futet në kanalin e lindjes, gjë që e bën lindjen shumë të dhimbshme.

Zgjidhja: Për ta bërë të gjithë procesin më pak të dhimbshëm, do të duhej të kishim një kockë të legenit më të gjerë, por kjo do t’i bënte ijet tona më të mëdha, duke e bërë më të vështirë ecjen. Një zgjidhje tjetër do të ishte të lindnim duke e nxjerrë foshnjën pranë pjesës së kërthizës, që do të thoshte se do të lindnim përmes kërthizës.

2. Thithat e meshkujve

Thithat e meshkujve janë të padobishme – në fakt, pjesa e vogël e indit pas tyre mund të jetë një objektiv për kancerin. Meshkujt kanë më shumë gjasa që kanë thithka sepse kanë mbetur nga ajo që kanë zhvilluar në mitër. Thithat formohen para se të jetë gjinia.

Zgjidhja: Në mënyrë që meshkujt të lindin pa thithka, duhet të përcaktohet gjinia para se të rriten në mitër.

3. Sytë

Edhe nëse nuk jemi të vetëdijshëm për këtë, ne me të vërtetë kemi një pikë të verbër. Kjo është për shkak të retinës brenda-jashtë, që do të thotë se fibrat nervore janë të vendosura përpara retinës, duke bllokuar dritën. Të dy sytë punojnë së bashku për të na dhënë shikim të qartë.

Zgjidhja: Kjo do të ishte të kishim sy të ngjashëm me oktapodin. Kjo për shkak se ata nuk kanë një retinë brenda-jashtë, as nuk kanë pika të verbër.

4. Shpina

Sipas hulumtimeve, dhimbja e shpinës që kanë përjetuar 65 milionë amerikanë, qoftë edhe vetëm një herë, është për shkak të së kaluarës sonë evolucionare. Kur ecnim me duar dhe këmbë, kthesa e shtyllës kurrizore ishte perfekte, duke siguruar që organet të vendoseshin rehat. Pra, nuk ushtron presion në shpinë.

Megjithatë, tani që po ecim në 2 këmbë, shtylla kurrizore u detyrua të lakohej për të mbështetur dhe krijuar hapësirë për organet.

Zgjidhja: Për të na çliruar nga dhimbjet e shpinës, duhet të fillojmë të ecim sërish me të katër këmbët.

5. Këmbët dhe shputat

Ne kemi shumë kocka (26) në secilën nga këmbët tona, gjë që i bën ato të prirur ndaj dhimbjeve dhe lëndimeve. Kjo është për shkak se paraardhësit tanë të ngjashëm me majmunët kishin nevojë që ata të kapnin dhe të mbanin degët. Sidoqoftë, për momentin, nuk na duhen për këtë.

Zgjidhja: Duhet të kemi këmbë struci, të cilat kanë më pak kocka. Ajo që shihni te një struc nuk janë gjunjët e prapambetur, por nyjet e kyçit të këmbës. Kjo i bën këmbët e tyre më pak të prirura ndaj lëndimeve dhe i ndihmon ata të vrapojnë shpejt.

6. Fyt

Mund të mbytemi lehtësisht, sepse kemi vetëm një rrip të vogël indi që mbulon grykën tonë. Kur ne gëlltisim, ai ind i përplasjes (epiglottis) mbulon grykën (trakenë) në mënyrë që ushqimi të zbresë në tubacionin e ushqimit (ezofag) dhe të arrijë në stomak. Epo, mbytja ndodh kur indi i përplasjes nuk reagon në kohë.

Zgjidhja: Ne do të duhet të heqim dorë nga aftësia për të folur. Sepse nëse nuk do të kishim rrugën e epiglotës në pjesën e prapme të gojës, mund të hanim pa u shqetësuar për mbytjen, por do të duhej të hiqnim dorë nga kutia e zërit (laringu).

7. Dhëmbët

 

Si njerëz (dhe shumica e gjitarëve), ne kemi vetëm 2 grupe dhëmbësh, fëmijë dhe të rritur. Por kur mendoni se sa shpejt mund të prishen dhe sa para shpenzojmë për to, ato janë lehtësisht një pjesë e trupit me të meta.

Ne duhet të kemi dhëmbë për qëllime specifike. Në të kaluarën, dhëmbët e qenit përdoreshin për përtypjen e mishit dhe dhëmballët për bimët. Megjithatë, nëse trupi ynë do të rilindte një grup dhëmbësh, do të ishte e dhimbshme.

Zgjidhja: Ndoshta dhëmbët e kangurit do të ishin më mirë. Kjo ndodh sepse pasi dhëmbët e tyre konsumohen, ata zëvendësohen duke rënë dhe më pas dhëmbët e pasmë migrojnë përpara.

A keni dëgjuar për ndonjë defekt tjetër të dizajnit të trupit? Do të zgjidhnit të ecni me të katër këmbët vetëm për të shmangur dhimbjet e shpinës? Cila e metë ju duket më interesante?